fbpx
Leniwe pierogi z karmelizowanymi jabłkami, daktylami i cynamonem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Leniwe pierogi z karmelizowanymi jabłkami, daktylami i cynamonem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Leniwy weekend? W takiej sytuacji najlepszy wybór to pierogi leniwe z pysznym dodatkami, których przygotowanie zajmuje kilka chwil.

  1. Twaróg przecieramy przez sitko.
  2. Do sera dodajemy ricottę, jajo i mąkę, a następnie mieszamy całość płaskim mieszadłem na średnich obrotach do wyrobienia ciasta (około 5 minut).
  3. Blat podsypujemy mąką, a z ciasta formujemy wałek o szerokości około 2 cm, spłaszczamy go ręką i tniemy ukośnie na kawałki o długości około 3-4 cm.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, podobnie robimy z daktylami.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce i podgrzewamy cały czas mieszając, a na końcu dosypujemy cukier cynamonowy i smażymy, aż jabłka się zarumienią i otuli je cukier.
  6. W garnku gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierożki i gotujemy we wrzątku przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch.
  7. Gotowe kluseczki podajemy z karmelizowanymi owocami i jogurtem naturalnym.
  8. Dekorujemy danie ulubionym pikiem.

Pierogi leniwe w towarzystwie jabłek, daktyli i cynamonu to smak, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Pyszne i sycące!

Leniwe pierogi z karmelizowanymi jabłkami, daktylami i cynamonem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+