Lemoniada truskawkowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 500 g świeżych truskawek
  • 1 litr wody mineralnej gazowanej
  • sok z 2 cytryn
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru ze skórką pomarańczy Delecta
  • kilka listków mięty
  • lód w kostkach

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Połowę truskawek wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryn oraz miód. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

KROK 2: Pomarańcze umyj i pokrój na cienkie plasterki. Resztę truskawek również pokrój na połówki. Do dużego dzbanka wrzuć plasterki pomarańczy i pokrojone truskawki.

KROK 3: Do dzbanka dodaj zmiksowaną masę truskawkową, a następnie wsyp łyżeczkę cukru ze skórką pomarańczy Delecta. Wszystko dobrze wymieszaj.

KROK 4: Dodaj listki mięty oraz kostki lodu do dzbanka. Następnie powoli wlej wodę mineralną gazowaną, delikatnie mieszając, aby połączyć składniki, ale nie wygazować wody.

KROK 5: Schłódź lemoniadę w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Podawaj w wysokich szklankach, dekorując listkami mięty i plasterkami truskawek.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy