Ajerkoniak - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ajerkoniak
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 1l
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu (można użyć wódki, jeśli wolisz łagodniejszy smak)
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W rondlu, na małym ogniu, podgrzewaj mleko, dodaj ekstrakt waniliowy. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie wrzące (około 60 stopni), wyłącz ogień.

KROK 2: W misce ubij żółtka z cukrem na jasnożółty, gładki krem.

KROK 3: Powoli, cienkim strumieniem, dolewając podgrzewane mleko do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 4: Do uzyskanej masy powoli dodawaj spirytus (lub wódkę), cały czas mieszając.

KROK 5: Przecedź gotowy ajerkoniak przez sitko lub gazę do czystej butelki lub innego naczynia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Ajerkoniak jest najlepszy po kilku dniach, kiedy składniki dobrze się połączą.

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+