fbpx
Ajerkoniak - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ajerkoniak
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 1l
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu (można użyć wódki, jeśli wolisz łagodniejszy smak)
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W rondlu, na małym ogniu, podgrzewaj mleko, dodaj ekstrakt waniliowy. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie wrzące (około 60 stopni), wyłącz ogień.

KROK 2: W misce ubij żółtka z cukrem na jasnożółty, gładki krem.

KROK 3: Powoli, cienkim strumieniem, dolewając podgrzewane mleko do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 4: Do uzyskanej masy powoli dodawaj spirytus (lub wódkę), cały czas mieszając.

KROK 5: Przecedź gotowy ajerkoniak przez sitko lub gazę do czystej butelki lub innego naczynia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Ajerkoniak jest najlepszy po kilku dniach, kiedy składniki dobrze się połączą.

Ajerkoniak

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+