Łaciate babeczki z kremem pomarańczowym
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Łaciate babeczki Smak Belgijska Czekolada z nuta pomarańczy Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml mleka 100 ml oleju
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 1 łyżeczka aromatu do ciast pomarańczowego Delecta
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- 12 kostek mlecznej czekolady
Przygotowanie
KROK 1 - Nagrzej piekarnik do temperatury 180*C bez termoobiegu. Wyłóż papierowe foremki do blachy do muffinek.
KROK 2 - Przygotuj ciasto o smaku pomarańczowym: do miski wsyp zawartość torebki z ciastem o smaku pomarańczowym, dodaj 1 jajko, 50 ml oleju i 50 ml mleka. Wymieszaj łyżka do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 3 - Przygotuj ciasto czekoladowe: do miski wsyp zawartość torebki z ciastem czekoladowym, dodaj 1 jajko, 50 ml oleju i 50 ml mleka. Wymieszaj łyżka do uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 4 - Do foremek wykładaj na przemian ciasto o smaku pomarańczowy i ciasto czekoladowe po ok. pół łyżki. Ciasto rozłóż równo do 12 foremek.
KROK 5 - Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 16-18 minut.
KROK 6 - Przygotuj krem pomarańczowy. Schłodzoną śmietankę ubij, pod sam koniec ubijania dodaj mix do śmietany wymieszany z cukrem pudrem i skórka z pomarańczy. Dodaj też aromat pomarańczowy.
KROK 7 - Włóż do lodówki na 30 minut. Ostudzone muffinki udekoruj kremem. W każda wetknij kostkę mlecznej czekolady.