Kulki kokosowe z bakaliowo-czekoladowym sercem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Składniki:- 1/2 opakowania Ciasta czekoladowego Delecta
- 100 g masła
- 2 jaja
- 50 ml wody
- 80 g żurawiny Bakalland
- 4 śliwki suszone Bakalland
- 2 łyżeczki cukru ze skórką cytrynową Delecta
- 2 opakowania białej czekolady
- 1 opakowanie wiórek kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Kulki kokosowe to szał, bo któż ich nie lubi? W środku niespodzianka z ulubionych bakalii, a tak naprawdę możecie dodać tam ,co tylko chcecie.
- Przygotowujemy ciasto czekoladowe. Masło rozpuszczamy, studzimy, przekładamy do dzieży miksera, dodajemy wodę i jaja oraz ½ opakowania ciasta czekoladowego Duża Blacha. Pieczemy wg instrukcji.
- W międzyczasie gotujemy żurawinę ze śliwkami i cukrem cytrynowym (wody potrzebujemy tyle, aby przykryła owoce), do całkowitego zredukowania się wody.
- Ugotowane owoce miksujemy blenderem.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto rozdrabniamy palcami na okruszki i dodajemy do niego zmiksowane owoce, dobrze mieszamy.
- Z przygotowanej masy lepimy kulki.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, przelewamy ją na płaski talerz.
- Do drugiego talerza wsypujemy wiórki kokosowe. Kulki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Studzimy do zaschnięcia polewy.
Kulki czekoladowe niczym z kawiarni ? Dodatek orzechów czy bakalii spowoduje kolejny wymiar smaku. Zostań wirtuozem deserów w swoim domu.