fbpx
Honorowe czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Honorowe czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki mocnej wystudzonej kawy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 tabliczki czekolady
  • olej i bułka tarta do wysypania formy
Dekoracja:

Przygotowanie

Legenda głosi, że w pewnej wiosce mieszkały dwie sąsiadki, które prześcigiwały się w robieniu najlepszego ciasta. Wypieków nie było końca, aż obie uznały, że zrobienie najlepszego ciasta to kwestia honoru.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Podłużną formę smarujemy olejem i prószymy bułką tartą.
  3. Masło topimy w garnku i studzimy.
  4. Do stopionego masła dodajemy cukier i ucieramy.
  5. Dodajemy jajka i mleko, całość dokładnie mieszając.
  6. Kawę zaparzamy i studzimy.
  7. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem, kakao i ponownie mieszamy.
  8. Czekoladę rozbijamy tłuczkiem jeszcze w opakowaniu.
  9. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do ciasta, wlewamy kawę i mieszamy.
  10. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 20-30 minut, do suchego patyczka.
  11. Na wierzch wysypujemy pokruszoną czekoladę i kawałki nerkowca.
  12. Dekorujemy pikiem.

Tak podobno powstało honorowe czekoladowe, ale niezależnie od tego, czy legenda jest prawdziwa, to ciasto jest prawdziwie pyszne. Smacznego!

Honorowe czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+