Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Składniki
Ciasto kruche:
- ciasto kruche Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego Delecta
- 2 opakowania budyniu waniliowego Delecta
- 125 ml oleju roślinnego
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajko i masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj w malakserze, a następnie szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą, zawiń w folię i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej.
KROK 2: Dno i boki blachy o wymiarach 20 × 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno zetrzyj na tarce większą część ciasta i lekko przyklep dłonią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Białka ubij na sztywno, następnie nadal miksując, łyżka po łyżce dodawaj cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj proszek budyniowy oraz cienką strużką olej.
KROK 4: Ubitą piankę wyłóż na podpieczony spód i powtykaj w nią maliny, otworkami do góry. Na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto.
KROK 5: Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.