Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 100 g pokrojonej zimnej margaryny
- 1 jajo
- 3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
- 100 ml wody
- 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
- 300 ml mleka
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 g cukru
- 200 g jabłek
- 50 g rodzynek Bakalland
Przygotowanie
Odrobina kreatywności w kuchni potrafi zdziałać cuda. Róże z jabłek? Krem z kawy? Proszę bardzo!
- Zawartość torebki z budyniem rozpuszczamy w 200 ml mleka.
- 3 torebki kawy zbożowej zalewamy 100 ml wrzątku i zaparzamy przez kilka minut.
- Kawę zbożową zalewamy pozostałym mlekiem.
- W garnku umieszczamy połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy.
- Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i mieszamy całość do zgęstnienia.
- Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku.
- Wystudzony budyń przekładamy do dzieży miksera, dodajemy serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
- Budyń rozlewamy do miseczek i umieszczamy w każdej z nich różyczkę jabłkową.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Dodajemy do jabłek odrobinę wody i następnie dusimy w rondelku z dodatkiem rodzynek.
- Gotowy budyń podajemy z duszonymi owocami, którymi polewamy wierzch deseru.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznie i rozbudzająco. Wprost doskonale.