Biszkoptowa kostka wiśniowa z bloga "ilovebake.pl"
Składniki
Ciasto:- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki Delecta
- 1 galaretka o smaku wiśniowym Delecta
- 700 ml gorącej wody
- 200 g dżemu wiśniowego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- starta gorzka czekolada
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
Przygotowanie
Aneta z bloga ilovebake.pl poleciła mi sposób na nietypowe ciasto biszkoptowe z galaretką. Kwaskowaty smak wiśniowy połączyła z... czekoladą. Zobaczcie, jak Aneta przygotowała swoją biszkoptową kostkę wiśniową: Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaję w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszam za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lekko smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Przekładam biszkopt do formy, wyrównuję powierzchnię i piekę w temp. 170 stopni C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję ostrożnie z piekarnika i zrzucam na zabezpieczoną ściereczką lub ręcznikiem podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie! Biszkopt studzę i kroję na dwie części. Galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody i zostawiam do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodaję dżem wiśniowy i mieszam całość. Jeden blat biszkoptowy układam w formie (można lekko nasączyć go mocną herbatą) i wykładam galaretkę, a następnie przykrywam go drugim biszkoptem. Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksuję na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i jeszcze chwilę miksuję. Krem wykładam na biszkopt, a wierzch ciasta dekoruję startą gorzką czekoladą oraz żurawiną