Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Dżem:- 1 kg pomarańczy
- 220 g cukru
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 30 g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 100 ml wody
- 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta 3:1
Przygotowanie
Nic tak nie cieszy jak wykonane samodzielnie przetwory - zimą będą świetnym przypomnieniem letnich dni!
- Pomarańcze i cytryny obieramy i kroimy w cząstki.
- Skórkę z 1 pomarańczy parzymy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Z limonki wyciskamy sok.
- Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę.
- Następnie wsypujemy dżemix, podgrzewamy z dodatkiem soku limonki i wody, po czym ciągle mieszamy aż całość się zagotuje.
- Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę.
- Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do udekorowanych słoiczków.
- Serwując dekorujemy pikiem.
Konfitura w ładnym słoiczku może być świetnym pomysłem na prezent od serca. Na pewno zasmakuje obdarowanemu!