Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na konfiturę:- 600 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Delecta
- 4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Cynamon dodajemy zazwyczaj do jabłek - w zespole z truskawkami i rabarbarem również podbije serca wszystkich domowych smakoszy.
- Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki (około 1 cm).
- W garnku z grubym dnem dusimy rabarbar z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
- Do owoców dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
- Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie konfiturą napełniamy wyparzone słoiki.
Ta konfitura jest pełna smaków lata - świetnie nadaje się na prezent lub jako poprawiacz humoru w długie, jesienne wieczory.