Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 3 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g suszonych śliwek Bakalland
- 300 ml wiśniówki lub owocowej nalewki
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Deser wcale nie musi być nudny i przewidywalny. Wystarczy kilka śliwek, które ukryjemy w kremie, by tradycyjna karpatka nabrała zupełnie nowego smaku.
- Na minimum 3 godziny przed przygotowaniem ciasta wkładamy śliwki do słoika i zalewamy alkoholem, na przykład wiśniówką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blachy o wymiarach 22 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy, tak by powstały 2 blaty.
- Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozprowadzony w mleku proszek, całość chwilę gotujemy i energicznie mieszamy w razie powstania grudek.
- Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy go z miękkim tłuszczem na gładką masę.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem.
- W środek kremu wykładamy śliwki z alkoholu i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Wierzch ciasta oblewamy obficie polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Dekorujemy pikiem.
Pyszne, prawda?