fbpx
Hot cross buns - słodkie bułeczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Hot cross buns - słodkie bułeczki
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków
  • 10 g suchych drożdży Delecta
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 150 g mieszanki suszonych owoców (np. rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa)

Glazura:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Dekoracja:

  • 75 g mąki
  • woda

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże. Dodaj ciepłe mleko, roztopione masło i jajko. Mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj suszone owoce. Wyrabiaj ciasto na gładką i elastyczną masę, około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

KROK 2: Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 równych części i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W międzyczasie przygotuj pastę na krzyże, mieszając mąkę z wodą, aż do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Przełóż ją do rękawa cukierniczego lub małej torebki i narysuj krzyże na wierzchu bułeczek.

KROK 4: Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż staną się złote.

KROK 5: Podczas gdy bułeczki się pieką, przygotuj glazurę, podgrzewając mleko z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotowe, jeszcze gorące bułeczki posmaruj glazurą, co nada im piękny połysk.

Hot cross buns - słodkie bułeczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+