Herbatniki cytrynowo-makowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Łatwe i szybkie herbatniki z cytrynową nutą to szybkie ciasteczka, które robią się w zasadzie same. Gotowi na przepis?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ciasteczka przygotowujemy łącząc mąki z makiem.
  3. Następnie sypkie składniki siekamy nożem z zimnym masłem, aż powstanie "kruszonka".
  4. Dodajemy żółtka, cukier cytrynowy i zwykły, skórkę i sok z cytryny, a następnie zagniatamy szybko ciasto.
  5. Powstałą, zwartą kulę rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy literatką lub małym kieliszkiem ciasteczka.
  6. Kółeczka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do  nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż będą rumiane.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Ciasteczka najlepiej smakują  z ulubioną herbatą lub kawą zbożową, szczególnie w jesienne wieczory, w duecie z dobrą książką.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy