Składniki
- 1 litr wody
- 4 torebki dobrej jakości czarnej herbaty lub 4 łyżeczki liściastej czarnej herbaty
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 duży kawałek świeżego imbiru, pokrojony w plasterki
- 4 łyżki miodu
- skórka z 1 pomarańczy, starannie obrana, bez białej części
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
KROK 1: W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj czarną herbatę. Zmniejsz ogień i pozwól herbacie parzyć się przez około 5 minut.
KROK 2: Dodaj do garnka laski cynamonu, kardamon, gwiazdki anyżu oraz plasterki imbiru. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.
KROK 3: Dodaj skórkę pomarańczową do garnka i gotuj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
KROK 4: Wyłącz ogień, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny do naparu. Pozwól herbacie naciągać się przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.
KROK 5: Przecedź napar do dzbanka lub bezpośrednio do kubków, aby usunąć liście herbaty i przyprawy. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj.