fbpx
Halloweenowe babeczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Halloweenowe babeczki
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • starty na tarce kawałek imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru
Krem bezowy:

Przygotowanie

Babeczki marchewkowe udekorowane duszkami na pewno spodobają się najmłodszym!

  1. W małym rondelku mieszamy skórkę z pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną.
  2. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając, gotujemy 5 minut, aż zgęstnieje.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  4. Mieszankę do wypieku domowego ciasta marchewkowego przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze - czekamy tylko, aż stanie się płynny.
  6. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (przez około 1 minutę).
  7. Ciasto rozkładamy równo do 12 foremek po 1 łyżce ciasta.
  8. Łyżeczką nakładamy pomarańczowe nadzienie i przykrywamy jeszcze połową łyżki ciasta.
  9. Natychmiast wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  10. Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem bezowy - do misy wlewamy białka, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą, aby składniki się połączyły.
  11. Następnie misę z jej zawartością stawiamy na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewamy, nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  12. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągamy z garnka i od razu zaczynamy ubijać mikserem.
  13. Ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca.
  14. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskamy duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.
  15. Dekorujemy małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy i uzupełniamy ulubionym pikiem.

Babeczki można przygotować też na inne okazje i z duszków przygotować na przykład Mikołaje. Będą równie pyszne!

Halloweenowe babeczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+