Składniki
- 1 galaretka mleczna śmietankowa Delecta
- pół litra mleka
- 200 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyża syropu z róży (opcjonalnie)
- 2 suszone żurawiny Bakalland
- 1 łyżeczka miodu
- 1 śliwka
Przygotowanie
KROK 1: W garnku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Wsyp galaretkę mleczną i wymieszaj do rozpuszczenia. Dwie półkoliste foremki przepłucz zimną wodą i wlej do nich galaretkę. Wstaw do lodówki na całą noc.
KROK 2: Maliny rozmroź i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Dodaj syrop z róży i wymieszaj.
KROK 3: Śliwkę pokrój na plasterki.
KROK 4: Miseczki z galaretką zanurz na chwilę w gorącej wodzie i wyjmij je na talerz. Polej sosem malinowym. Na wierzchu ułóż po plasterku śliwki oraz suszonej żurawinie. Owoce posmaruj miodem, aby ładnie błyszczały.