Gwiazdki cynamonowe - Zimtsterne
Składniki
3 białka jaj
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 300 g mielonych migdałów Bakalland
- lukier biały Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, ubijając, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
KROK 2: Dodaj cynamon, ekstrakt z wanilii i mielone migdały do ubitych białek, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
KROK 3: Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm na powierzchni posypanej cukrem pudrem. Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wytnij ciasteczka.
KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw trochę miejsca między ciasteczkami, ponieważ mogą nieco urosnąć podczas pieczenia.
KROK 5: Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez około 10-15 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól ostygnąć na kratce. W miedzy czasie przygotuj lukier, zawartość opakowania wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody i polej nim ciasteczka.