Granola z płatków zbóż z orzechami włoskimi i daktylami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
Granola:- 1 ½ szklanki płatków owsianych
- 1 ½ szklanki płatków jęczmiennych
- 3 łyżki nasion chia
- 4 łyżki wyłuskanych pistacji Bakalland
- ½ opakowania suszonych moreli Bakalland
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 10 sztuk daktyli Bakalland
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ⅓ szklanki miodu
Przygotowanie
Szybkie i pożywne śniadanie, to coś, o czym rano marzy każdy z nas. Na szczęście jest to możliwe – wystarczy tylko wcześniej przygotować zapas granoli, którą rano możemy szybko zjeść z mlekiem, jogurtem lub z czymkolwiek na co tylko mamy ochotę.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy pergaminem, a piekarnik nagrzewamy do 180ºC (bez termoobiegu).
- W miseczce łączymy olej z miodem oraz cukrem wanilinowym.
- Orzechy włoskie i obrane pistacje drobno siekamy ostrym nożem.
- Morele i daktyle kroimy na małe kawałki.
- W dużej misce mieszamy płatki z orzechami, nasionami chia i daktylami, a następnie dodajemy olej z miodem i mieszamy całość do połączenia składników.
- Na blachę wykładamy masę i równomiernie rozmieszczamy po całej powierzchni.
- Całość pieczemy około 30 minut, mieszając co 10 minut, aby uniknąć przypalenia.
- Do upieczonej granoli dodajemy posiekane morele i daktyle.
- Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.
- Serwując ozdabiamy pikiem.
Smacznego chrupania!