Składniki
Gofry:
- 1 opakowanie „Gofry jak z budki o smaku truskawkowym” Delecta
- 450 ml mleka
- 70 ml oleju
- 2 jajka
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 ml mleka
Dodatkowo:
- bita śmietana w sprayu do dekoracji
- świeże truskawki
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto na gofry przygotuj według przepisu na opakowaniu: zawartość torebki, jajka, mleko i olej umieść w głębokiej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Upiecz gofry (masa starcza na ok. 12 szt) i wystudź.
KROK 2: Przygotuj masę: mleko podgrzej, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuść w nim żelatynę. Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na puszystą masę. Na koniec, ciągle ubijając, cienką strużką wlej mleko z żelatyną.
KROK 3: Połowę gofrów ułóż w blaszce lub innym płaskim naczyniu w taki sposób, aby tworzyły spód „kanapki”. Następnie wyłóż masę śmietanową i przykryj pozostałymi goframi. Włóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną w sprayu oraz świeżymi truskawkami.