Galaretka truskawkowa w posypkach
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Galaretka:- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ szklanki gorącej wody
Przygotowanie
Galaretka owocowa, to deser, który nigdy nie wyjdzie z mody i nigdy się nie znudzi! Wystarczy odrobina wyobraźni, by wyczarować z niej coś wyjątkowego!
- Przygotowujemy formę o wymiarach 10x25 cm, którą wykładamy folią spożywczą.
- Truskawki myjemy, suszymy, przesypujemy do pojemnika blendera, a następnie miksujemy z sokiem z cytryny.
- Zblendowane owoce przelewamy do garnka, dodajemy cukier (ilość według uznania) i zagotowujemy, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie wlewamy ją do zmiksowanych truskawek i mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
- Masę truskawkową przelewamy do foremki, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
- Stężałą galaretkę wyciągamy z formy i kroimy na małe kwadraciki. Każdą z kosteczek obtaczamy w wybranej posypce i dekorujemy pikiem. Galaretkę przechowujemy w lodówce.
Znika w błyskawicznym tempie!