Funnel cake - lane ciasto - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

KROK 2: W osobnej misce lekko roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, stopione masło i wanilię. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

KROK 3: Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do około 180 stopni C.

KROK 4: Przelej ciasto do lejka z zatkanym otworem, trzymaj go nad gorącym olejem i usuń zatyczkę, równocześnie poruszając lejkiem, aby ciasto wylało się w spiralnych kształtach. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż Funnel Cake będzie złocisty.

KROK 5: Usmażone ciasto odsącz na ręczniku papierowym, a następnie posyp obficie cukrem pudrem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy