Eton mess z różowym kremem i owocami lata - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 300 g kremówki
  • 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mieszanych owoców: truskawek; malin; czereśni lub innych owoców

Przygotowanie

Słowo dziękuję wydaje się bardzo proste i często używane. Dziękujemy codziennie robiąc zakupy w sklepie lub kiedy ktoś przepuszcza nas w drzwiach. Podziękować można również na słodko.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana staje się sztywniejsza dodajemy ocet.
  5. Bezę przy pomocy łyżki nakładamy na papier do pieczenia tak, aby powstał niewysoki blat.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Bezę studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki.
  8. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i mixu do śmietany.
  9. Owoce blendujemy na mus, a następnie delikatnie łączymy go ze śmietaną.
  10. Zostawiamy kilka ładnych sztuk do dekoracji.
  11. Krem umieszczamy w pucharkach, nakładając na przemian - pokruszoną bezę i krem.
  12. Wierzch wykańczamy owocami i lekko chłodzimy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy