Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Zaczyn:- 14 g drożdży instant Delecta
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka (250ml) ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 4 łyżki cukru
- 2 średnie jajka
- 70 g stopionego masła
- 1 opakowanie budyniu smak czekoladowy z kawałkami czekolady Delecta
Przygotowanie
Drożdżówka to klasyka deserów szkolnych. Do dziś umilają czas uczniom w 5 minutowej przerwie. Rok szkolny jest długi, trzeba go trochę urozmaicić!
- Najpierw zaczyn! Mieszamy energicznie drożdże w mleku, aż się rozpuszczą.
- Dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy.
- Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zaczyn musi mieć ciemno. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Dodajemy do wyrośniętego zaczynu resztę składników. Mieszamy wszystko łopatką aż do połączenia.
- Jeszcze raz przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie gotujemy budyń czekoladowy z kawałkami czekolady Delecta zgodnie z informacją na opakowaniu, dodajemy do niego 80 g masła.
- Kiedy ciasto wyrośnie, sypiemy blat lub stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
- Z ciasta formujemy 6-8 kulek. Następnie spłaszczamy je i układamy jedną przy drugiej w wyłożonej papierem blaszce.
- Na wierzch wykładamy budyń.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, około 30-40 minut aż całość się zarumieni.
- Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku aż do wystudzenia.
- Wystudzone dekorujemy lukrem i orzechami, a kolejno kroimy na prostokąty. Drożdżówki gotowe!
Dzieciaki będą zachwycone! Tylko kto powiedział, że drożdżówka nie może być także drugim śniadaniem w pracy? :)