Drożdżowe z czereśniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 garści czereśni
Kruszonka:

Przygotowanie

Czereśnie zrywane prosto z drzewa smakują najlepiej, ale te ze straganu także smakują znakomicie! Dobrym wyborem jest wykorzystanie ich do ciasta drożdżowego.

  1. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z roztopioną margaryną, a następnie miksujemy około 5 minut.
  3. Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Czereśnie drylujemy i układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta.
  5. Orzechy trzemy na tarce, dodajemy masło oraz cukier i zagniatamy kruszonkę.
  6. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem odpowiednim do okazji.

Kruszonka z orzechów to nietypowe urozmaicenie klasycznego ciasta drożdżowego. Spróbujcie!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy