Składniki
Składniki:- 50 ml mocnej kawy (3 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml wody)
- 450 ml śmietanki
- 2 łyżeczki aromatu naturalnego czekolada z kawą Delecta
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 duże żółtka
Przygotowanie
Jeżeli lubicie sami przygotować ulubione lody, ten przepis jest idealny dla Was. Z nutą czekolady z kawą, idealnie skomponowane smaki.
- W średnim garnku zagotować śmietankę i kawę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
- W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę około (7 - 8 minut ubijania).
- Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując.
- Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić małą moc palnika i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając.
- Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.
- Odstawić z ognia i dodać aromat czekolady z kawą Delecta. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
- Następnie przełożyć lody do zamrażarki i co pół godziny dokładnie je zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin.
- Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego zmrożenia.
Lody domowe to dłuższy czas oczekiwania, ale gwarantujemy - warto czekać!