Składniki
Ciasto:- 1 kg twarogu do sernika
- 5 jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka rumu
- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland drobno posiekanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- Spód:
- 250 g skandynawskich ciasteczek korzennych
- 100 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie
Korzenny spód to kolejna propozycja na urozmaicenie klasycznego, zawsze smacznego sernika.
- Wkładamy ciasteczka do plastikowego woreczka i za pomocą wałka rozbijamy je na drobne kawałki.
- Mieszamy ciastka z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy.
- Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Białka ubijamy na sztywną pianę z jedną łyżką cukru pudru.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, rum i mieszamy.
- Dodajemy twaróg, następnie mąkę, proszek do pieczenia i skórki pomarańczowe.
- Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 60 minut w nagrzanym piekarniku.
- Zostawiamy ciasto jeszcze na 30 minut w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
- Dekorujemy sezonowymi owocami i okolicznościowym pikiem.
Dodatkowego smaku DeSernikowi dodadzą sezonowe owoce, które sprawią, że będzie się znakomicie prezentował. Zapewniamy - zostaną z niego tylko okruszki.
Martyna
06-07-2023
Ocena:
Bardzo dobry i super wygląda, polecam!