PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Deserki kokosowe z musem malinowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Mus malinowy:
- 200 g malin ( mogą być mrożone)
- 40 g cukru
- płaska łyżeczka skrobii
- łyżeczka galaretki malinowej Delecta
Krem kokosowy:
- 250 ml + 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kokosu
- 130 g białej czekolady
- łyżeczka „z górką” cukru z wanilią Delecta
- 7 g żelatyny Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj mus malinowy. Rozmroź maliny a następnie zblenduj i przetrzyj przez sito by pozbyć się pestek. Przecier przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. W miseczce wymieszaj skrobię z niewielką ilością zimnej wody i wlej do gotującego się przecieru. Gotuj chwilkę cały czas mieszając. Zdejmij z palnika i wsyp galaretkę - wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody - odstaw na kilka minut do napęcznienia. Śmietankę ( 250 ml ) wlej do garnka. Wsyp wiórki i podgrzej prawie do zagotowania. Zdejmij z palnika o dodaj żelatynę oraz czekoladę połamaną na kostki. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady i żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
KROK 3: W osobnym naczyniu ubij na półpłynnie pozostałą cześć schłodzonej śmietanki z cukrem waniliowym Delecta. Wlej wystudzony krem kokosowy, wymieszaj.
KROK 4: Na dno salaterek / pucharków wyłóż po 1-2 łyżce musu malinowego a następnie krem kokosowy. Udekoruj według własnego uznania. Wstaw salaterki do lodówki.