Deser Magnolia ze świeżymi truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
- 250 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 200 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- 200 g herbatników
Przygotowanie
KROK 1: Świeże truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z 2 łyżkami cukru i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby puściły sok.
KROK 2: W międzyczasie w dużej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii, a następnie wszystko razem mieszamy, do momentu połączenia składników.
KROK 3: Herbatniki kruszymy na drobne kawałki.
KROK 4: W szklankach lub innych pojemnikach układamy warstwami: najpierw kawałki herbatników, potem krem, na koniec pokrojone truskawki. Powtarzamy to do wyczerpania składników, kończąc warstwą truskawek.
KROK 5: Deser odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby dobrze się schłodził i składniki się przegryzły.