Czekoladowy salceson z jabłkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 łyżki kakao
- 7 jabłek ze skórką
Przygotowanie
Myśleliście, że salceson to wyłącznie wyrób garmażeryjny? A co powiecie na salceson, który jest ciastem biszkoptowym z kakao i jabłkami?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki, oprócz jabłek, dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy na formę i wkładamy pokrojone kawałki jabłek.
- Pieczemy około 40 minut.
- Ciasto kroimy, a w każdy kawałek wtykamy pik.
Nazwa tego ciasta inspirowana jest jego przekrojem – kawałki jabłka wyglądają jak… słonina, oczywiście! Na szczęście, smakują jak najlepsze pod słońcem ciasto.
ada
06-07-2023
Ocena:
Zachęcam do spróbowania!