fbpx
Czarny las - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czarny las
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 110 min.

Składniki

Biszkopt:

Warstwa owocowa:

Krem kakaowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g roztopionego masła

Dekoracja:

  • kakao do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania biszkoptu. 

KROK 2: Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal  ubijając,  partiami dodawaj cukier, następnie po jednym żółtku i olej. Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj łopatką. Przełóż do formy 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30 minut (do suchego patyczka). Wystudź. Gdy ciasto będzie już prawie zimne, do galaretki dodaj mrożone owoce, aby przyspieszyć jej tężenie. 

KROK 3: Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden ułóż na dnie formy, na nim wyłóż tężejąca galaretkę z owocami. Wstaw do lodówki na ok. 60 minut. 

KROK 4: W misce umieść wszystkie składniki na krem czekoladowy, zmiksuj na puszysty krem. To samo powtórz z kremem śmietankowym. Na stężałą galaretkę wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem ciasta, następnie wyłóż krem śmietankowy. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posyp kakao. 

Czarny las - Delektujemy.pl

Czarny las

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+