Składniki
Biszkopt:
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 50 ml oleju
- 200 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
Warstwa owocowa:
- 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
- 700 ml gorącej wody
- 500 g mrożonych owoców leśnych
Krem kakaowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Krem śmietankowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 100 g roztopionego masła
Dekoracja:
- kakao do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania biszkoptu.
KROK 2: Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, partiami dodawaj cukier, następnie po jednym żółtku i olej. Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj łopatką. Przełóż do formy 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30 minut (do suchego patyczka). Wystudź. Gdy ciasto będzie już prawie zimne, do galaretki dodaj mrożone owoce, aby przyspieszyć jej tężenie.
KROK 3: Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden ułóż na dnie formy, na nim wyłóż tężejąca galaretkę z owocami. Wstaw do lodówki na ok. 60 minut.
KROK 4: W misce umieść wszystkie składniki na krem czekoladowy, zmiksuj na puszysty krem. To samo powtórz z kremem śmietankowym. Na stężałą galaretkę wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem ciasta, następnie wyłóż krem śmietankowy. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posyp kakao.