Czarno-biały sernik kokosowy
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 400 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 85 g cukru
- 1 opakowanie cukru smak kokosowy Delecta
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 kg gęstego serka homogenizowanego
- 400 g serka kremowego
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki aromatu do sernika
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 6 białek
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Sernik w dwóch kolorach i z dodatkiem kokosu to prawdziwy przysmak. Oto kolejna niezawodna wariacja na temat tego klasycznego ciasta.
- Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy sól, cukier, cukier smak kokosowy i wiórki kokosowe oraz zimne, pokrojone w kostkę masło.
- Wcieramy masło w mąkę do otrzymania kruszonki.
- Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę.
- Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
- Sery miksujemy z jedną i pół szklanki cukru, aromatem, skórką pomarańczową i kokosem.
- Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając.
- Do masy dodajemy wystudzone roztopione masło.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i 70 g cukru.
- Ostrożnie mieszamy białka z masą serową.
- 3/4 ciasta ścieramy na spód blaszki, lekko dociskamy i nakładamy masę serową.
- Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę.
- Studzimy w piekarniku, a następnie dekorujemy posiekaną czekoladą i ulubionym pikiem.
Kawa i ulubiony sernik to zestaw idealny - w sam raz na leniwe, niedzielne popołudnie.