Składniki
Na ciasto:
- 400 ml ciepłej wody
- 15 ml oliwy
- 1 opakowanie Drożdży Delecta
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g białej mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie cynamonowe:
- 115 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego Delecta
Na polewę:
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego Delecta
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść wodę, oliwę, drożdże oraz cukier i połącz trzepaczką. Dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
KROK 2: Zmocz dłoń w miseczce z wodą, chwyć kawałek ciasta na brzegu miski, pociągnij do góry i zawiń ciasto do środka. Następnie chwyć zmoczoną dłonią kolejny kawałek ciasta i ponownie rozciągnij go do góry i zawiń do środka. Czynność powtórz jeszcze 6 razy. Przykryj miskę i odstaw na 15 minut.
KROK 3: Po tym czasie powtórz rozciąganie ciasta, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
KROK 4: W międzyczasie przygotuj nadzienie cynamonowe. Rozpuść masło na patelni, przełóż do miski i wymieszaj z brązowym cukrem, cynamonem oraz naturalnym ekstraktem z wanilii.
KROK 5: Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem lub rozpuszczonym masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i delikatnie rozciągnij je ku brzegom. Rozsmaruj na cieście połowę nadzienia cynamonowego, następnie zawiń brzegi ciasta do środka i odwróć ciasto na drugą stronę. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
KROK 6: Focaccię posmaruj z wierzchu pozostałym nadzieniem cynamonowym. Palcami zrób w cieście delikatne dołeczki. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
KROK 7: Przygotuj polewę, mieszając w misce cukier puder z mlekiem, ekstraktem waniliowym i szczyptą cynamonu. Upieczona focaccię wyjmij z piekarnika na kratkę i polej przygotowaną polewą.
