Cwibak z fasoli Piękny Jaś
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 0.5 kg ugotowanej fasoli Piękny Jaś
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 4 łyżki mieszanki studenckiej z migdałami Bakalland
Przygotowanie
Wyjątkowa odmiana fasoli - Piękny Jaś - charakteryzuje się niską wilgotnością i specyficznym, lekko słodkawym smakiem, który zawdzięcza, między innymi, bardzo wysokiej zawartości magnezu w glebach. Cwibak z fasoli jest wpisany na listę produktów tradycyjnych.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ugotowaną i wystudzoną fasolę miażdżymy ubijaczką do ziemniaków.
- Drożdże rozrabiamy ze szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, potem dodajemy do masy fasolowej.
- Dodajemy jaja, sól i roztopione masło, dokładnie mieszamy.
- Można dodać o połowę mniej masła, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste, ale mniej zwarte. Całość mieszamy.
- Dosypujemy mąkę po trochu, ciągle mieszając.
- Wsypujemy tyle mąki, by ciasto dało się nakładać łyżką.
- Dodajemy cukier, bakalie i mieszamy je z masą.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
- Bez powtórnego wyrabiania nakładamy ciasto do keksówki i delikatnie wyrównujemy.
- Pieczemy przez około 40-50 minut.
- Studzimy i dekorujemy ulubionymi pikami.
Nasze babki się nie myliły - cwibak jest przepyszny!