Croffle - połączenie croissanta i gofra
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
10 min.
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła (roztopionego)
Dodatki:
- 1 opakowanie Kropelek czekolada deserowa Delecta
- Masło orzechowe
- Bita śmietana
- 1 opakowanie Lukru o wybranym kolorze Delecta
- Ulubiony dżem
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto francuskie rozwałkuj lekko i pokrój na trójkąty. Posyp cukrem trzcinowym, zwiń w klasyczny kształt croissanta. Posmaruj lekko roztopionym masłem.
KROK 2: Rozgrzej gofrownicę i lekko ją natłuść. Umieść w niej croissanty i zamknij gofrownicę. Piecz ok. 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
KROK 3: Przygotuj dodatki: kropelki czekoladowe rozpuść w kąpieli wodnej. Lukier przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Przygotuj porcję masła orzechowego, bitej śmietany, dżemu, owoców i innych dodatków, na które masz ochotę.
KROK 4: Upieczone croffle posmaruj rozpuszczoną czekoladą, lukrem lub masłem orzechowym. Podawaj na ciepło, z ulubionymi dodatkami.