fbpx
Clafoutis z wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Clafoutis z wiśniami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 500 g świeżych wiśni (bez pestek)
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Na początek przygotuj naczynie do pieczenia – najlepiej ceramiczne lub szklane, o średnicy około 24 cm. Posmaruj dno masłem i rozsyp równomiernie połowę cukru. Wiśnie dokładnie umyj, usuń pestki i ułóż je równomiernie w naczyniu.

KROK 2: W misce ubij jajka z resztą cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodaj szczyptę soli.

KROK 3: Powoli wlej mleko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając, aby ciasto miało gładką konsystencję. Masa powinna być rzadsza niż tradycyjne ciasto na naleśniki.

KROK 4: Gotową masę wylej na wiśnie, upewniając się, że owoce są równomiernie pokryte ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut, aż clafoutis stanie się złocistobrązowy i dobrze wyrośnięty.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć. Przed podaniem oprósz clafoutis cukrem pudrem. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Clafoutis z wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+