Składniki
Kruche ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 100 g masła, zimnego
- 4 żółtka (białka odłóż do bezy)
- 5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- 800 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 150 g cukru drobnego
- 40 g płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie stopniowo dodaj wodę i energicznie zagnieć do połączenia się składników. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
KROK 2: Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto odwiń z folii, pokrój na plastry i wylep nimi formę, tworząc niewielki rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180 stopni C. Piecz przez 20 minut.
KROK 3: Rabarbar oczyść i pokrój na 2-3 cm kawałki. Wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
KROK 4: W czystej misce umieść białka ze szczyptą soli i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj cukier po 1 łyżce, miksując, aż całkowicie połączy się z pianą. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca.
KROK 5: Na podpieczonym spodzie ułóż nadzienie z rabarbaru i wyłóż bezę. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 5 minut, następnie obniż temperaturę do 100 stopni C z termoobiegiem i susz bezę przez 55 minut.