Ciasto z rabarbarem i bezą - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Kruche ciasto

Nadzienie:

  • 800 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie stopniowo dodaj wodę i energicznie zagnieć do połączenia się składników. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

KROK 2: Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto odwiń z folii, pokrój na plastry i wylep nimi formę, tworząc niewielki rant. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika do 180 stopni C. Piecz przez 20 minut.

KROK 3: Rabarbar oczyść i pokrój na 2-3 cm kawałki. Wymieszaj w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną.

KROK 4: W czystej misce umieść białka ze szczyptą soli i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj cukier po 1 łyżce, miksując, aż całkowicie połączy się z pianą. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca.

KROK 5: Na podpieczonym spodzie ułóż nadzienie z rabarbaru i wyłóż bezę. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez 5 minut, następnie obniż temperaturę do 100 stopni C z termoobiegiem i susz bezę przez 55 minut.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy