fbpx
Bezowy „eklerek” z owocami i kremem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bezowy „eklerek” z owocami i kremem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Krem:Dekoracja:
  • owoce sezonowe

Przygotowanie

Jedni je kochają, drudzy zdecydowanie bardziej wolą lekkie desery. Mowa o…eklerkach! Dlatego, aby jedni i drudzy mogli się spotkać razem na kawie i ciastku, proponujemy bezowy „eklerek” z owocami i kremem.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Bezę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 2 prostokątne blaty na papier do pieczenia.
  4. Pieczemy około 50 minut, po czym suszymy w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut.
  5. Budyń gotujemy z cukrem i 350 ml mleka, następnie przykrywamy szczelnie folią spożywczą i studzimy.
  6. Wystudzony miksujemy na wysokich obrotach z serkiem mascarpone.
  7. Jeśli krem jest mało słodki, możemy dodać nieco cukru pudru i zmiksować ponownie.
  8. Kremem przekładamy blaty bezy, a wierzch dekorujemy owocami sezonowymi.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Pyszne zaskoczenie, prawda?

Bezowy „eklerek” z owocami i kremem - Delektujemy.pl

Bezowy „eklerek” z owocami i kremem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+