fbpx
Ciasto z porzeczkami i bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z porzeczkami i bezą
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:

Warstwa budyniowa:

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300 g czerwonych porzeczek

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto: w misce umieść zawartość torebki, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć na gładkie ciasto. Formę do tarty o średnicy ok. 30 wysmaruj masłem, a następnie wyklej ciastem. Włóż do lodówki na ok. 30 min.  

KROK 2: Przygotuj budyń: z 500 ml mleka odlej 150 ml, dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj. Pozostałą część mleka zagotuj, gdy zacznie wrzeć, wlej mleko z proszkiem budyniowym, gotuj przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. 

KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 stopni, ciasto wyjmij z lodówki i ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz w 180  stopniach C przez 20 min. 

KROK 4: W tym czasie przygotuj bezę: białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawaj partiami cukier, miksuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa stanie się gęsta i lśniąca. Na koniec dodaj sok z cytryny i skrobię, krótko zmiksuj. 

KROK 5: Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, włącz termoobieg i ustaw temperaturę 160 stopni C. Na spód wylej budyń, na nim ułóż porzeczki, a  na wierzch wyłóż bezę. Piecz przez 30 min., następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i piecz jeszcze przez 60 min. 

Ciasto z porzeczkami i bezą - Delektujemy.pl

Ciasto z porzeczkami i bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+