fbpx
Ciasto z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z morelami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, aż do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy i jogurt, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Do mokrych składników dodaj rozpuszczone, ostudzone masło i ponownie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli.

KROK 3: Powoli dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając, aż do połączenia się składników. Unikaj nadmiernego mieszania, aby ciasto pozostało lekkie i puszyste.

KROK 4: Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzchu równomiernie rozłóż połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto.

KROK 5: Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce, a następnie posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi listkami mięty.

Ciasto z morelami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+