Ciasto z masłem orzechowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj kwadratową formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

KROK 2: Do roztopionej czekolady dodaj cukier, mieszając, aż składniki się połączą. Następnie wbijaj kolejno jajka, mieszając energicznie po każdym, aby masa była gładka. Dodaj ekstrakt waniliowy.

KROK 3: Przesiej mąkę oraz kakao do miski z czekoladową masą i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i masa będzie jednolita.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu nałóż łyżeczkami masło orzechowe, a następnie przy pomocy wykałaczki lub widelca delikatnie zamieszaj, tworząc efekt marmurkowy.

KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący, a wnętrze pozostanie wilgotne. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia na kratce, a następnie pokrój na 12 kawałków.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy