Składniki
Blaty kokosowo-makowe:
- 8 białek
- 120 g cukru
- 60 g mielonego maku
- 120 kokosu
- 65 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 350 g śmietanki 30%
- 300 g mascarpone
Dodatkowo:
- sok z dużej pomarańczy
- łyżeczka cukru pomarańczowego Premium Delecta
- 2- 3 łyżki konfitury pomarańczowej
- 2 pomarańcze wyfiletowane - bez błonek
- kilka plastrów pomarańczy do dekoracji
- posypka Iskrząca Biel Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej. Dodaj posiekaną czekoladę - mieszaj do rozpuszczenia. Zblenduj przez kilka sekund, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 5 h.
KROK 2: Do białek wsyp cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Suche składniki wymieszaj i dodaj w kilku partiach do piany - delikatnie wymieszaj, by piana nie utraciła pęcherzyków. Masę przełóż do 2 form o średnicy 20 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 - 25 minut w 160 stopniach.
KROK 3: Cukier pomarańczowy rozpuść w soku z pomarańczy. Nasącz pierwszy blat. Wyłóż konfiturę i połowę wyfiletowanych pomarańczy.
KROK 4: Ganasz ubij z mascarpone na sztywno. Wyłóż połowę kremu, a na to resztę pomarańczy. Przykryj drugim blatem. Na wierzch wyłóż cienką warstwę kremu - resztę zostaw na rozetki.
KROK 5: Udekoruj ciasto kremem, pomarańczami oraz posypką Delecta. Schłodź torcik przez kilka godzin.