fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Ciasto z makiem i kokosem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z makiem i kokosem
Udostępnij:

Składniki

Blaty kokosowo-makowe:

Krem z białej czekolady:

  • 250 g białej czekolady
  • 350 g śmietanki 30%
  • 300 g mascarpone

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotuj bazę kremu. Śmietankę podgrzej w kąpieli wodnej. Dodaj posiekaną czekoladę - mieszaj do rozpuszczenia. Zblenduj przez kilka sekund, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 5 h.
 
KROK 2: Do białek wsyp cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej piany. Suche składniki wymieszaj i dodaj w kilku partiach do piany - delikatnie wymieszaj, by piana nie utraciła pęcherzyków. Masę przełóż do 2 form o średnicy 20 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 - 25 minut w 160 stopniach. 
 
KROK 3: Cukier pomarańczowy rozpuść w soku z pomarańczy. Nasącz pierwszy blat. Wyłóż konfiturę i połowę wyfiletowanych pomarańczy. 
 
KROK 4: Ganasz ubij z mascarpone na sztywno. Wyłóż połowę kremu, a na to resztę pomarańczy. Przykryj drugim blatem. Na wierzch wyłóż cienką warstwę kremu - resztę zostaw na rozetki. 
 
KROK 5: Udekoruj ciasto kremem, pomarańczami oraz posypką Delecta. Schłodź torcik przez kilka godzin. 

Ciasto z makiem i kokosem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+