Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 2 szklanki świeżych borówek
- 1 opakowanie lukru białego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W dużym naczyniu wymieszaj mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia.
KROK 2: W innej misce ubij jajka z cukrem, dodaj roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą.
KROK 3: Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do mokrych, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Delikatnie wmieszaj borówki do ciasta, starając się nie rozbijać ich.
KROK 4: Przełóż ciasto do natłuszczonej keksówki i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
KROK 5: Przygotuj lukier: zawartość torebki wsyp do miseczki. Dodaj ok. 2 łyżki (15 ml) gorącej wody i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.