Ciasto z agrestem i bezą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Masa budyniowa:

Nadzienie:

  • 500g agrestu z usuniętymi ogonkami 

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Beza:

Przygotowanie

KROK 1: W rondlu zagotuj 300 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Przygotuj ciasto kruche. W misce umieść zawartość torebki, dodaj jajko i pokrojone w kawałki zimne masło. Zagnieć na gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Tortownicę wylep ciastem, zrób brzeg na wysokość ok. 3 cm. Następnie ciasto posyp równomiernie bułką tartą. Na bułkę tartą wyłóż ostudzony budyń.

KROK 3: Agrest wymieszaj z sokiem z cytryny oraz mąką ziemniaczaną i wyłóż na budyń. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez 30 minut.

KROK 4: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj bezę. W misce umieść białka i ubij je na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy, ciągle miksując, aż powstanie gęsta i lśniąca piana.

KROK 5: Ciasto wyjmij z piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni C. Na ciasto wyłóż bezę, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. 

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Aby beza była lekka i puszysta, białka muszą być dobrze ubite. Upewnij się, że miska i trzepaczka są absolutnie czyste i suche, ponieważ tłuszcz lub wilgoć mogą przeszkadzać w ubijaniu białek. Dodanie szczypty soli do białek przed ubijaniem pomoże uzyskać lepszą pianę.

Ciasto z agrestem i bezą - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy