fbpx
Ciasto ucierane ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto ucierane ze śliwkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 65 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj śliwki. Umyj je, przekrój na pół i usuń pestki. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo jajka, jedno po drugim. Dodaj ekstrakt z wanilii i miksuj, aż masa będzie jednolita.

KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej, na zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

KROK 3: Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 24 cm. Równomiernie rozprowadź ciasto.

KROK 4: Ułóż połówki śliwek na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stop0ni C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i suche w środku (sprawdź patyczkiem).

KROK 5: Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Po wystudzeniu posyp obficie cukrem pudrem i podawaj.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+