Ciasto ucierane z jeżynami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g jeżyn + dodatkowe do dekoracji
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • 250 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj tortownicę o średnicy ok. 22-24 cm, smarując ją masłem i oprószając mąką. W misie miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj jajka po jednym, cały czas miksując. Po każdym jajku dobrze wymieszaj, aby masa była jednolita.

KROK 2: Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aby nie przebić ciasta. Na końcu dodaj ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj całość.

KROK 3: Oczyść jeżyny i delikatnie obtocz je w niewielkiej ilości mąki (dzięki temu nie opadną na dno ciasta). Dodaj jeżyny do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz przez 40-45 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

KROK 4: Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przed nałożeniem śmietany, upewnij się, że ciasto jest zimne, aby krem się nie rozpłynął.

KROK 5: Na ostudzone ciasto nałóż ubitą śmietanę, rozsmarowując ją równomiernie po wierzchu. Udekoruj dodatkową porcją świeżych jeżyn i, opcjonalnie, listkami tymianku dla dekoracji. Ciasto jest gotowe do podania!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy