1h 30min 10 porcji Łatwy 24h
Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach

Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach

Składniki

Ciasto:

  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej typ 400
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta
  • 1 jajo
  • 2,5 g sody oczyszczonej
  • 10 g kakao

Dekoracja:

Jak przygotować pierniczkowe pałeczki?

Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach to idealna przekąska dla tych, którzy w pocie czoła pracują nad przygotowaniem świątecznych dekoracji. Zgodzicie się?

  1. Ciasto do przepisu przygotowujemy na 24 h przed wypiekiem.
  2. Miód i 50 g masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy miksujemy, a następnie dodajemy jajko oraz miód z masłem i ucieramy na sprężystą masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy w kształt prostokątów.
  5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
  6. W kąpieli wodnej mieszamy czekoladę z masłem. Każdą z posypek wysypujemy na odrębny spodeczek.
  7. Wystudzone pierniczki moczymy do połowy wysokości w polewie, a następnie obtaczamy w wybranej posypce. Odkładamy do stężenia, dekorujemy pikiem i podajemy.

Jak szybko zniknęły z Waszych talerzy?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: