fbpx
Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej typ 400
  • 1 jajo
  • 2.5 g sody oczyszczonej
  • 10 g kakao
Dekoracja:

Przygotowanie

Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach to idealna przekąska dla tych, którzy w pocie czoła pracują nad przygotowaniem świątecznych dekoracji. Zgodzicie się?

  1. Ciasto do przepisu przygotowujemy na 24 h przed wypiekiem.
  2. Miód i 50 g masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
  3. Mąkę, sodę, kakao, cukier trzcinowy miksujemy, a następnie dodajemy jajko oraz miód z masłem i ucieramy na sprężystą masę. Ciasto odstawiamy do lodówki na 24 h.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy w kształt prostokątów.
  5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
  6. W kąpieli wodnej mieszamy czekoladę z masłem. Każdą z posypek wysypujemy na odrębny spodeczek.
  7. Wystudzone pierniczki moczymy do połowy wysokości w polewie, a następnie obtaczamy w wybranej posypce. Odkładamy do stężenia, dekorujemy pikiem i podajemy.

Jak szybko zniknęły z Waszych talerzy?

Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+