Składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka rozmiar L
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem:
- 200 g masła
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 2 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
- 150 g herbatników kakaowych
- 1 słoik dżemu truskawkowego
- 1 puszka kajmaku Delecta
- 50 g ryżu preparowanego
Przygotowanie
KROK 1: Jajka i cukier przełóż do miski i ubij na jasną, puszystą masę. Przesiej do niej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj łopatką. Przelej do blachy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 30 minut w 180 ° C, a następnie wystudź.
KROK 2: Mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść w rondelku i zagotuj. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie masło ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Do przestudzonego mleka z cukrem dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dodawaj partiami do masła, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
KROK 3: Kajmak przełóż do miski, lekko podgrzej w mikrofali, by nie był zbyt zbity, a następnie wymieszaj z ryżem preparowanym.
KROK 4: Wystudzony biszkopt posmaruj dżemem truskawkowym, na nim ułóż krem z mleka w proszku, a następnie warstwę herbatników. Na samej górze rozprowadź kajmak z ryżem preparowanym. Ciasto umieść w lodówce na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dobra rada:
Przy mieszaniu piany z białek z pozostałymi składnikami używaj szpatułki i wykonuj ruchy od dołu do góry. Pozwoli to zachować puszystość masy i uniknąć jej opadnięcia.