Składniki
- 2 ciasta kruche Delecta
- 200 g masła
- 2 jajka
- 5 białek w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
- 1200 g śmietany 18% (3 duże opakowania po 400 g) w temperaturze pokojowej
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: W misce umieść zawartość torebek z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajka. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na pół. Jedną część owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Drugą połową wylep formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Białka umieść w dużej misce i ubij je na sztywno. Następnie dodawaj do nich cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż uzyskasz lśniącą pianę. Dodaj budynie i wymieszaj na niskich obrotach. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę zmiksuj.
KROK 3: Brzoskwinie odsącz na sitku z syropu i pokrój na plastry.
KROK 4: Piankę śmietanową wyłóż na spód z kruchego ciasta. Na wierchu ułóż brzoskwinie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je bezpośrednio na owoce na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 55-60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.