Ciasto styropian - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

  • 2 ciasta kruche Delecta
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
  • 1200 g śmietany 18% (3 duże opakowania po 400 g) w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść zawartość torebek z ciastem, masło pokrojone w kostkę oraz jajka. Zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kruszonki, następnie zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na pół. Jedną część owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Drugą połową wylep formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Białka umieść w dużej misce i ubij je na sztywno. Następnie dodawaj do nich cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż uzyskasz lśniącą pianę. Dodaj budynie i wymieszaj na niskich obrotach. Dodaj śmietanę i jeszcze chwilę zmiksuj.

KROK 3: Brzoskwinie odsącz na sitku z syropu i pokrój na plastry.

KROK 4: Piankę śmietanową wyłóż na spód z kruchego ciasta. Na wierchu ułóż brzoskwinie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je bezpośrednio na owoce na tarce o dużych oczkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 55-60 minut. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto styropian - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy