Ciasto serce z ciasta francuskiego - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Na ciasto:

Dekoracja:

  • cukier puder
  • liofilizowane maliny

Przygotowanie

KROK 1: Kropelki czekoladowe wsyp do miseczki. Śmietankę zagotuj i zalej nią kropelki. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści, następnie wymieszaj na jednolity krem. Dodaj kilka kropel aromatu rumowego i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20 minut, aby krem czekoladowy zgęstniał.

KROK 2: Pierwsze ciasto francuskie rozwiń i wytnij z niego kształt serca. Możesz wykorzystać szablon wycięty z kawałka papieru do pieczenia. Wycięte serce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj kremem czekoladowym. Z drugiego ciasta francuskiego też wytnij serce i przykryj nim ciasto z czekoladą.

KROK 3: Zaczynając od środka, ponacinaj ciasto robiąc niezbyt szerokie paski. Każdy pasek skręć w tę samą stronę trzy lub czterokrotnie.

KROK 4: Ciasto wstaw do piekarnika na środkowa półkę i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Upieczone serce udekoruj cukrem pudrem i liofilizowanymi malinami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy